Dlaczego piekarniki parowe pieką lepiej?

Piekarniki parowe sprowadziły dwie ważne funkcje gotowania oferowane przez piekarniki tradycyjne oraz parowary do jednego urządzenia. Jest to powód, który sprawia, że staja się coraz bardziej popularne w naszym kraju.

Piekarnik parowy

Piekarnik parowy stał się prawdziwą innowacją w kuchni coraz większej ilości polaków. Jest efektem wieloletnich doświadczeń producentów sprzętu AGD, którzy postanowili stworzyć coś nowego, co usprawni gotowanie oraz sprawi, że nasza dieta stanie się zdrowsza. Piekarniki parowe optymalnie łączą parę z funkcją pieczenia. Są idealnym rozwiązaniem zarówno dla lokali gastronomicznych jak i na użytek prywatny w domach.

Warto jest wspomnieć, że każdy model pieca parowego jest wstanie upiec potrawy na parze. Część profesjonalnych serii jednak została wzbogacona również o możliwość bezpiecznego oraz efektownego gotowania.

W zależności od modelu możemy spotkać się z dodatkowymi funkcjami wspierającymi podczas gotowania. Ciekawym przykładem jest wbudowana termosonda, która monitoruje stopień nagrzania potrawy i automatycznie dostosowuje pod potrzeby temperaturę w piekarniku. Najnowsze piekarniki parowe firmy Elecrolux dają możliwość połączenia urządzenia z aplikacją, w której możemy nadzorować przebieg przyrządzania potrawy.

Zalety piekarników parowych

Piekarnik parowy nie utracił swoich tradycyjnych funkcji takich jak termoobieg, odmrażanie lub możliwość grillowania. Zostały one udoskonalone, dzięki czemu potrawy osiągają pożądaną temperaturę o wiele szybciej.

W trakcie obróbki termicznej w piecu parowym żywność zyskuje walory smakowe oraz otrzymuje dużo lepsze warunki, w których nie traci tak cennych wartości odżywczych. Używając piekarnika parowego zauważymy również jak bardzo dobrze rosną w nim ciasta, szczególnie docenimy tą możliwość podczas wypieku chleba.

Zarówno pieczenie jak i przyrządzanie posiłków na parze jest bardzo łatwe dzięki intuicyjnemu działaniu urządzenia. Dotykowy panel pozwala na sterowanie w trakcie gotowania lub ustawienie odpowiednich parametrów na samym początku. Do systemu pieca zostały zaprogramowane różne udogodnienia wspierające ustawienia, dzięki czemu oszczędzamy na czasie przygotowań oraz kosztach przez mniejsze zużycie energii.

Niewątpliwą zaletą piekarników na parze jest to, że dzięki łączeniu różnym funkcją zastępują kilka urządzeń kuchennych. Inwestując w jeden model możemy zaoszczędzić nie tylko kosztów, ale również potrzebnego miejsca. Szczególnie będzie to pożyteczne przy niewielkich powierzchniach np. w mniejszych kawalerkach.

Piekarniki parowe posiadają wbudowane dodatkowe opcje, które na pewno zaciekawią miłośników gotowania. Większość z nich opiera się na możliwościach jakie daje przyrządzanie na parze. Podgrzejemy nie tylko gotowe potrawy, ale również przyrządzimy je od podstaw. Wystarczy wstawić do piekarnika ryż, czy makaron zalany wodą i odpowiednio nastawić piec, a po kilku minutach będziemy mogli cieszyć się jego gotowością.

Dlaczego używanie piekarnika parowego jest zdrowsze?

Piekarnik parowy daje możliwość pieczenia bez użycia oleju. Dzięki temu przygotowanie lekkich, zdrowych posiłków jest w zasięgu naszej ręki. W ten sposób przyrządzimy zarówno dania pieczone jak i gotowane. Wysoka temperatura, która może zostać osiągnięta wewnątrz sprawia, że bez problemu poradzimy sobie z każdym przepisem kuchennym.

Pieczone mięso nie traci swojej sprężystości oraz chrupiącej warstwy wierzchniej, podobnie jak warzywa. Nie znikają aromaty z dania, wręcz gorące powietrze jeszcze mocniej je wydobywa. Potrawy nigdy nie były tak smaczne!

Szybkość podgrzewania sprawia, że pozostałości po obiedzie możemy błyskawicznie ocieplić i podobnie jak podczas przyrządzania nie będziemy potrzebować do tego smażenia na oleju. Ciepła para wpłynie ponownie na odzyskanie świeżości w potrawie i wydobycie z niej aromatów, nie odczujesz utraty smaku przez co jedzenie będzie wciąż smaczne nawet na drugi dzień. W ten sposób skutecznie zachęcisz swoją rodzinę do niemarnowania żywności.

Piekarnik parowy jest idealnym rozwiązaniem dla osób dbających o zdrowe odżywanie, będących na diecie lub osób starszych, czy dzieci. Każda potrawa stanie się okazją by zadbać o Twoich bliskich.

Bezpieczne gotowanie bez większych problemów

Najnowsza generacja urządzeń dba o to by praca w kuchni stała się bezpieczna dla użytkownika. Każde urządzenie przechodziło liczne testy świadczące o jego jakości.

Oprogramowanie umożliwia lepszą dbałość o higienę urządzenia. Do naszego użytku zostały oddane zaawansowane programy czyszczenia: katalityczny oraz parowy. Naszym zadaniem pozostaje jedynie nastawienie potrzebnej opcji, a piekarnik sam rozpocznie proces oczyszczania. Wnętrze ogrzewa się do wysokiej temperatury przekraczającej 300 stopni, w której zabijane są wszelkie bakterie oraz zarazki. W takich warunkach bez problemu usuwają się też pozostałości po jedzeniu, tłuszcze oraz brud. Wysoka temperatura zamienia je w popiół, który potem szybko można wymieść ze środka.

Ta funkcja pozwala zachować bezpieczne warunki na ponowne gotowanie bez potrzeby długotrwałego mycia i szorowania komory.